Podnikatelská nálada v Německu v říjnu nehorší za dva a půl roku

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v říjnu překvapivě již šestý měsíc za sebou klesla a byla nižší než nejhorší odhady analytiků. Pozorně sledovaný index podnikatelského klimatu, který vydává mnichovský institut Ifo, klesl na 100 bodů ze zářijových 101,4 bodu a ocitl se nejníže od února 2010. Dnešní zpráva je dalším potvrzením toho, že dluhová krize v eurozóně začíná mít na německé firmy stále větší dopad.

 

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že se index naopak mírně zvýší na 101,5 bodu. Jejich odhady se přitom pohybovaly od 100,4 po 102,5 bodu. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace oslabil o tři body na 107,3 bodu. Složka podnikatelských očekávání však zůstala beze změny na zářijových 93,2 bodu.

"Celkově je to zklamání a ukazuje to, že německá ekonomika bude v posledním čtvrtletí tohoto roku v nejlepším případě stagnovat," komentoval výsledky analytik Berenberg Bank Holger Schmieding. "Je zde však jiskřička naděje: očekávání dále neklesá. Změnu směru vždy jako první ukazuje očekávání. To nám dává naději, že na počátku 2013 půjde opět nahoru," dodal.

Německo dlouhou dobu odolávalo dopadům dluhové krize eurozóny a dařilo se mu držet celý region nad vodou. Podle ekonomů však stagnace a pokles ostatních evropských ekonomik v poslední době dopadá plnou vahou i na Německo. Ve druhém čtvrtletí tempo růstu německé ekonomiky zpomalilo proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí. Za celý letošní rok vláda počítá s růstem o 0,8 procenta. Na německé ekonomice je závislá i řada českých firem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK