Kia Motors odhaduje, že na Slovensku letos vyrobí 290 tisíc aut

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. října (ČTK) - Jihokorejská automobilka Kia Motors odhaduje, že ve svém výrobním závodě poblíž slovenské Žiliny letos vyrobí okolo 290 tisíc aut. Je to asi o 40 tisíc meziročně více. Na odborné konferenci v Brně to dnes řekl šéf vnějších vztahů společnosti Dušan Dvořák.

Podle Dvořáka bude letošní výroba asi o pět tisíc aut vyšší, než firma původně předpokládala. Výroba továrny roste od roku 2009. Za tři roky se téměř zdvojnásobila. Loni Kia na Slovensku vyrobila 252.250 aut. Na Slovensku vyrábí tři modely cee´d SW, Sportage a Venga. Celkem už vyrobila přes 1,5 milionu aut a 1,3 milionu motorů.

Posledním modelem je Kia cee'd SW. Jeho výrobu Kia na Slovensku zahájila letos v srpnu. První generace modelu cee'd SW tvořila v minulosti více než pětinu celkové produkce.

Hyundai a její sesterská společnost Kia společně tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK