Pražské letiště v zimě čeká snížení počtu dopravců i linek

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Zimní letová sezóna na Letišti Václava Havla Praha přinese pokles počtu dopravců i snížení počtu pravidelných linek. Z 52 dopravců včetně charterových, kteří na Ruzyň létali vloni v zimě, jich bude přilétat 47. Pět z nich budou pouze nákladní dopravci. I přes to ale společnost očekává dvouprocentní nárůst počtu cestujících, kteří do Prahy směřují a kteří zde pouze nepřestupují. V tiskové zprávě to dnes uvedlo pražské letiště. Zimní letový řád platí od 28. října do 31. března 2013.

Vloni dopravci z Prahy zajišťovali spojení do 102 destinací do 45 světových zemí. Letos se bude podle letiště v zimní sezóně létat do 92 destinací ve 42 státech. Změna proti minulému období spočívá jen v počtu dopravců, zbytek ukazatelů je v obrysech loňského zimného letového řádu, uvedla ke změnám mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Kapacita a frekvence linek podle ní zůstávají zhruba na podobné úrovni jako před rokem.

Mezi nejznámější letecké společnosti, které pražské letiště na podzim opustily, patří například dopravce ze Spojených států Delta Airlines, který provozoval přímé spojení do New Yorku. Místo něj bude jedinou přímou leteckou linku do USA létat Travel Service prostřednictvím nízkonákladových Smart Wings. Ty budou od 19. prosince na lince mezi Prahou a Miami létat dvakrát v týdnu. Dalším velkým dopravcem, který se na pražském letišti již neobjeví, jsou maďarské aerolinky Malév, které zastavily provoz letos v únoru.

Nejčastějším cílem bude v zimní sezóně Rusko. Do této země bude směřovat celkem 12 pravidelných linek. Na moskevské letiště Šeremetěvo bude směřovat 60 letů týdně. V počtu pravidelných linek za Ruskem následují Velká Británie s devíti, Itálie s osmi a Německo se sedmi destinacemi.

Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 milionů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK