Úvěrová divize francouzské automobilky PSA získá státní pomoc

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 24. října (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën dnes potvrdila, že získá státní pomoc pro svou úvěrovou divizi ve formě finančních záruk v objemu až sedmi miliard eur (175 miliard Kč). Ohlásila rovněž pokles čtvrtletních tržeb o téměř čtyři procenta.

Cena akcií společnosti se po těchto zprávách propadla nejníže od roku 1986. Od začátku letošního roku již akcie ztratily téměř polovinu své hodnoty, napsala agentura Reuters.

Záruky mají divizi Banque PSA Finance zajistit přístup k levným penězům. Automobilka v rámci dohody jmenuje do své dozorčí rady zástupce vlády a odborů a dočasně přestane vyplácet dividendy.

Podle agentury AP se rovněž očekává, že francouzská vláda bude výměnou za pomoc požadovat, aby automobilka omezila plánované zrušení více než 10.000 pracovních míst ve francouzských závodech. "Moje vláda nemá v úmyslu pouze poskytnout dar, aniž by za to něco dostala zpět," uvedl francouzský premiér Jean-Marc Ayrault.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V poslední době se však potýká s negativními dopady slabé poptávky na evropském trhu. Firma působí i v Česku, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Automobilka PSA dnes oznámila, že její tržby ve třetím čtvrtletí klesly o 3,9 procenta na 12,9 miliardy eur (322 miliard Kč). Tržby samotné automobilové divize se propadly dokonce o 8,5 procenta. "Konkurenční prostředí je čím dál obtížnější. Rostou cenové tlaky a nadále se zhoršují podmínky na trzích v jižní Evropě," uvedla firma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK