Microsoft zahájil kampaň na podporu Windows, ukázal i nový tablet

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americký softwarový obr Microsoft zahájil kampaň na podporu svého nového operačního systému Windows 8. S jeho pomocí chce firma smazat rozdíl mezi osobními počítači a tablety, k čemuž nový systém vybavila například dotykovým rozhraním. Microsoft ukázal také nový tablet, jemuž říká Surface a jehož prostřednictvím vstupuje na lukrativní, ale velmi konkurenční trh.

"Startujeme novou éru pro Microsoft a novou éru pro naše zákazníky," podotkl ředitel firmy Steve Ballmer. Operační systém Windows je pro podnik vlajkovou lodí a nová verze Windows 8 představuje jednu z nejvýznamnějších změn, k nimž Microsoft během let přistoupil. První "windowsy" se přitom na trhu objevily už před 17 lety.

Nový operační systém Windows 8 je navržen tak, aby fungoval na osobních počítačích i na tabletech, jejichž obliba jde prudce nahoru. Proto se také firma rozhodla s tímto produktem vyrukovat na trh, neboť nejnovější statistiky potvrzují, že propad prodeje osobních počítačů a notebooků jde především na úkor rychle rostoucí obliby tabletů. Příští týden chce podnik představit další verzi Windows 8, která bude určena pro smartphony.

Agentura AP se domnívá, že nový operační systém Windows 8 představuje pro Microsoft velké riziko. Systém totiž vypadá i funguje úplně jinak, než na co jsou zákazníci zvyklí. Zmizelo například tlačítko "Start", tak typické pro všechny dosavadní verze systému Windows. Odpadla ale i typická nabídka, která provázela všechny verze od roku 1995.

Kritici tvrdí, že právě změny u těch nejzákladnějších prvků vyvolají mezi uživateli vlnu protestů. Řada recenzentů ale přesně tyto změny vítá a vyzdvihuje právě snahu základní koncept úplně přepracovat. Největší riziko je ale zřejmě v tom, že pokud budou mít dlouholetí uživatelé systému Windows problém rychle se s novinkou sžít, mohou se tak naštvat, že začnou koukat po konkurenčních přístrojích Apple.

Microsoft ale nemá příliš na vybranou: smartphony a tablety nyní udávají kurz a prim v tomto segmentu trhu hraje úhlavní rival Microsoftu, již zmíněný Apple. Microsoft je s prodejem operačního systému Windows závislý na počítačích, jejichž prodej kvůli změně priorit mezi zákazníky klesá. To už pocítili i největší výrobci osobních počítačů a notebooků, včetně firem Hewlett-Packard a Dell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK