Zisk výrobce nákladních aut MAN klesl téměř o dvě třetiny

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 30. října (ČTK) - Čistý zisk německého výrobce nákladních automobilů MAN se ve třetím čtvrtletí propadl téměř o dvě třetiny na 61 milionů eur (1,5 miliardy Kč) kvůli slabé poptávce v Evropě. Oznámila to dnes firma, jejímž většinovým vlastníkem je německý automobilový koncern Volkswagen.

Tržby společnosti klesly o dvě procenta na necelé čtyři miliardy eur. "Celkově vzato nejsou výsledky uspokojivé, proto budeme nadále intenzivně pracovat na snižování nákladů," uvedl šéf podniku Georg Pachta-Reyhofen. "Dluhová krize v eurozóně vede k nejistotě na trzích a citelně brzdí ekonomiku," dodal.

Firma uvažuje o tom, že v příštím roce zavede zkrácenou pracovní dobu. "Jednáme o tom s odbory," uvedl šéf divize pro výrobu nákladních automobilů a autobusů Anders Nielsen. Zdůraznil však, že konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Se slabou poptávkou na evropském trhu se potýkají také další výrobci nákladních automobilů. Švédská společnost Volvo minulý týden ohlásila pokles čtvrtletního zisku o 65 procent. Čtvrtletní zisk jejího domácího konkurenta Scania, jehož většinovým vlastníkem je rovněž Volkswagen, se ve třetím čtvrtletí propadl o více než třetinu.

Volkswagen dal již dříve najevo, že hodlá posílit spolupráci mezi svou divizí užitkových vozidel a firmami MAN a Scania. Snaží se tak vytvořit skupinu, která by konkurovala největšímu světovému výrobci nákladních automobilů Daimler. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největším výrobcem osobních aut v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK