Zisk farmaceutické firmy Pfizer ve čtvrtletí klesl o 14 procent

01.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Farmaceutické firmě Pfizer Inc. klesly ve třetím čtvrtletí zisk a příjmy, které dokonce zaostaly za odhady analytiků. Na hospodaření firmy měla negativní dopad ztráta patentové ochrany důležitých léků, jako léku na vysoký cholesterol Lipitor. Čistý zisk se snížil o 14,2 procenta na 3,21 miliardy USD (62,3 miliardy Kč). Oznámila to firma v dnešním prohlášení.

Pfizer loni rovněž zaúčtoval mimořádný zisk 1,3 miliardy USD z prodeje své divize Capsugel. Bez mimořádných položek zisk firmy činil 53 centů, což bylo v souladu s očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Tržby se snížily o 16 procent na 13,98 miliardy USD, analytici však čekali tržby až 14,64 miliardy USD.

Pfizer trápí výpadek tržeb, protože mu v posledním roce vypršela platnost patentů některých důležitých léků. Na trhu se tak objevilo množství levnějších kopií těchto léků. Slabší, než se čekalo, byl i prodej očkovací látky proti pneumokokové meningitidě Prevnar.

Pfizer, mezi jehož produkty patří mimo jiné přípravek na podporu mužské potence Viagra, je podle tržeb největším výrobcem léků na světě. Českou pobočku otevřel v roce 1993, firma loni v tuzemsku zaměstnávala 253 lidí. Zisk Pfizeru v Česku se loni více než zdvojnásobil na 231 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK