Pražská burza o půl procenta zpevnila, hlavně díky Erste

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze dopoledne rostly, hlavní index PX si v 11:15 připisoval dalších téměř půl procenta na 980,02 bodu. Největší zásluhu na tom měla rakouská Erste, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Erste Bank následují vývoj na primárním trhu ve Vídni, kde po čtvrteční absenci rostou až na 495 korun. "V Praze Erste kopíruje tento vývoj a roste na nejvyšší úroveň od února tohoto roku, když k více než procentnímu růstu jí pomáhá i další oslabování koruny," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Roste i většina dalších titulů, kromě Erste si nejvíc daří pojišťovací skupině VIG, která si také připisuje víc než procento.

O necelé procento si polepšil developer Orco a shodně o šest desetin procenta ještě síť autobazarů AAA Auto a Unipetrol. Pohyby zbývajících titulů obchodovaných na pražské burze jsou minimální.

Akcie Komerční banky stagnují těsně pod 4000 korunami a v mírné ztrátě čtyř desetin procenta na 715 korunách se ocitly cenné papíry ČEZ.

Dál oslabují akcie mediální CME, dopoledne přišly o dalších 0,70 procenta na 105 korun. "Firma ve středu nemile překvapila výsledky slabými na všech provozních úrovních a zvláště pak konferenčním hovorem, který kromě zhoršení výhledu nastolil i možnost opětovné emise akcií CME, která by znamenala ztráty pro současné akcionáře kvůli zředění jejich hodnoty," připomněl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK