Jihoafrický koncern Mondi Group může převzít Duropack Bupak Obaly

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. listopadu (ČTK) - Jihoafrický papírenský koncern Mondi Group může od rakouské skupiny Duropack převzít českobudějovického výrobce vlnité lepenky Duropack Bupak Obaly. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Součástí akvizice je také papírna Duropack Wellpappe z bavorského Ansbachu.

Aktivity fúzujících firem se v ČR překrývají ve výrobě a dodávkách obalů z vlnité lepenky. Jejich společný tržní podíl je ale podle ÚOHS nižší než 20 procent.

"V důsledku posuzovaného spojení tedy může dojít k mírnému nárůstu koncentrace v oblasti výroby a dodávek obalů z vlnité lepenky. Celkově však nebude mít fúze negativní dopady na trh v České republice," uvedl Rafaj.

Koncern Mondi už od roku 2000 ovládá v Česku největší domácí papírnu ve Štětí a v Německu má devět provozů. Dohodnutou částku za zatím poslední akvizici 125 milionů eur Mondi uhradí z vlastních zdrojů.

Podle výroční zprávy českobudějovické Duropack Bupak Obaly vedly nenaplněné kapacity z minulých let i v roce 2011 k zostřenému konkurenčnímu boji na českém trhu. Stoupající ceny surovin se výrobcům vlnité lepenky nepodařilo promítnout do konečných cen výrobků a ve druhé polovině roku naopak v důsledku klesajících cen surovin nastal agresivní tlak na snižování cen obalů.

Společnost loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 831,474 milionů Kč, což je zhruba o 75 milionů více než v roce předchozím. Rok ukončila se ziskem 163,8 milionů korun, meziročně klesl o 50 milionů. Loni společnost investovala 29 milionů Kč, ke konci roku zaměstnávala 193 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK