Markit: Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny opět klesla

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. listopadu (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru eurozóny se v říjnu popatnácté za sebou snížila. Pokles vykázaly nové zakázky i výroba. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle agentury Reuters podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby podpořila ekonomiku eurozóny.

Index aktivity zpracovatelského sektoru v říjnu klesl na 45,4 bodu ze zářijových 46,1 bodu. Od loňského srpna se index nachází pod klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

Útlum ve zpracovatelském sektoru se nyní šíří z okrajových zemí eurozóny do klíčových členů, jako jsou Německo a Francie. "Situace v klíčových ekonomikách se zhoršuje," uvedl analytik Ben May ze společnosti Capital Economics. "Zdá se pravděpodobnější, že klíčoví členové budou následovat okrajové členy do recese," dodal.

Analytici podle čtvrtečního průzkumu agentury Reuters předpokládají, že ECB během několika příštích měsíců opět uvolní měnovou politiku a sníží základní úrokovou sazbu na nové rekordní minimum 0,5 procenta.

Hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta po stagnaci v předchozích třech měsících. Ekonomové očekávají hospodářský pokles také ve třetím čtvrtletí. Eurozóna by se tak dostala do recese, která je obvykle definována jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Eurozóna opustila poslední recesi v roce 2009. Poté se však její ekonomika dostala do nových problémů kvůli dluhové krizi, která začala v silně zadluženém Řecku.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK