Jednodenní skipas ve Špindlerově Mlýně zdraží o 7,1 pct na 750 Kč

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) 2. listopadu (ČTK) - Lyžování v největším českém středisku Špindlerův Mlýn v Krkonoších letos podraží. Jednodenní jízdenka pro dospělého v hlavní sezoně zdraží o 7,1 procenta na 750 korun z loňských 700 korun. Ceny jízdného mimo hlavní sezonu zůstanou na loňské úrovni. ČTK to dnes řekl ředitel špindlerovské vlekařské firmy Skiareál Jiří Beran. Ceny skipasů ve Špindlerově Mlýne jsou tradičně nejvyšší v ČR.

Za hlavní důvod zdražení Beran označil růst daně z přidané hodnoty. Před sedmi lety byla DPH pět procent, nyní je 14. Kvůli růstu DPH již dříve oznámily zdražení i jiné skiareály v zemi.

Cena jednodenního skipasu pro dítě v hlavní sezoně letos ve Špindlerově Mlýně vzroste o devět procent na 490 korun z loňských 450 korun. I v kategorii junior a senior jednodenní skipas zdraží o devět procent, a to na 600 korun z 550 korun. Šestidenní skipas pro dospělého zdraží o stokorunu na 3300 korun, tedy o tři procenta.

Kdo chce ušetřit, může využít nákupu takzvaného e-skipasu přes internet, kde jednodenní jízdenka pro dospělého vyjde na 670 korun a pro dítě na 440. Jako novinku Skiareál zavádí prodej skipasů na deset a 20 libovolných dnů v sezoně. Desetidenní bude za 4500 korun a dvacetidenní za 7800 korun.

Parkovné v Horních Mísečkách, které jsou součástí sjezdovek Skiareálu, bude letos opět zdarma. Loni se obec Vítkovice se Skiareálem o platbě za parkoviště nedohodla a začala vybírat 100 korun za osobní auto. Na parkovištích ve Špindlerově Mlýně bude parkovné dál zdarma.

V minulosti již cena jednodenního skipasu 750 korun za den ve Špindlerově Mlýně byla, a to v sezonách 2005/2006 až 2007/2008. Pak Skiareál, ve snaze přitáhnout zpět do střediska českou klientelu, cenu snížil na 700 korun. Špindlerův Mlýn disponuje pěti lanovkami, 11 vleky a 25 kilometry sjezdovek.

Skiareál majoritně patří Českému svazu tělesné výchovy (ČSTV), který chtěl středisko od letošní zimy pronajmout firmě Melida, jež je společným podnikem firmy Tatra Mountain Resorts (TMR) ze skupiny J&T a firmy Snowhill gumárníka Tomáše Němce. Za Melidu však všichni společníci smlouvu o pronájmu do termínu 31. října nepodepsali, takže ČSTV se rozhodlo sezonu zahájit dál v režii Skiareálu. Zástupci TMR tvrdili, že po převzetí areálu měnit ceny jízdného nemají v plánu.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK