Včelaři v Plzeňském kraji měli jednu z nejhorších sezon za 40 let

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 2. listopadu (ČTK) - Jeden z nejhorších roků na produkci květového i lesního medu za posledních 40 let hlásí včelaři v Plzeňském kraji. Na jaře je výrazně postihly velké mrazy, poté sucho a přívalové deště. Zatímco v loňském roce hodně nadprůměrném roce ohlásili na Českém včelařském svazu produkci téměř 1200 tun medu, letos to bude až o 500 tun méně. Větší včelaři ale mají zásoby z minulých dvou silných let. ČTK to řekli Jaroslav Hrabák, místopředseda svazu, který sdružuje 98 procent chovatelů, a učitel oboru a velkochovatel Ladislav Toman. Plzeňský kraj je dlouhodobě velmi silný a působí v něm desetina včelařů.

Pozitivem je, že už třetím rokem roste počet včelařů, jejichž hlavní motivací je návrat k přírodě a ke zdravým potravinám. Z loňských 4381 včelařů v Plzeňském kraji se letos zvýšil jejich počet na zhruba 4500, přitom nejvíce posilují ti nejmenší s jednotkami včelstev. V celé ČR vzrostl za rok počet včelařů o 2000.

"Zatímco dříve se oboru věnovali hlavně důchodci, nyní se stává koníčkem mladší generace, která tím hledá zábavu spojenou s únikem k přírodě. Hodně se tomu začínají věnovat manažeři, ženy a chalupáři," řekl Hrabák. Nováčkové med neprodávají, ale mají ho pro sebe a své známé. Včelaři v Plzeňském kraji mají průměrně deset včelstev.

Počtem včelařů patří ČR k průměru mezi zeměmi EU, ale je výjimečná v plošném pokrytí území. Prakticky neexistuje vesnice bez včelstev. "Asi 90 přínosu včel je opylovací činnost, jinak by výrazně poklesla plocha rostlin vyžadujících opylení," řekl Hrabák.

"Jsem příkladem manažera, který sběhl ke včelařství. Neživí mě to plně, ale velmi mě to baví. Je štěstím pro stát, že tu má spoustu nadšenců," řekl Jaroslav Lstibůrek z Pasečnice na Domažlicku.

"Za poslední dva roky přišlo do naší nýrské organizace 12 nových lidí, z toho 11 mladých. Nyní máme 75 včelařů," řekl Toman se 150 včelstvy. Podle něj přichází hodně mladších zájemců o chov včel z Plzeňska. Jsou to většinou lidé, kteří mají chaty na Šumavě. Velký vliv na rozvoj oboru mají dotace Plzeňského kraje pro začínající chovatele, které fungují tři roky. "Jde o výjimečnou pomoc i ve srovnání s jinými regiony ČR," dodal. Podle Tomana má Česko jeden z nejlepších medů na světě. Jde o silný vývozní artikl, který je v cizině velmi ceněný, protože ČR zakázala léčení včel antibiotiky.

Podle Gabriely Strakové z firmy JSG med ze Staňkova na Domažlicku, jednoho z největších obchodníků s medem, bude muset letos ČR dovézt více medu než v minulých letech, zejména lesního, který téměř nebyl. Podle Tomana se průměrně importuje asi třetina medu.

Průměrná spotřeba medu v ČR se podle Strakové zvýšila za 22 let zhruba čtyřnásobně na dva kilogramy na osobu a rok. Další až kilogram může tvořit med přímo od chovatelů, jehož prodej hodně roste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK