Americké akcie přes příznivé údaje z trhu práce klesají

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americké akcie začaly dnešní obchodování díky příznivým údajům z trhu práce dočasným růstem, hlavní indexy ale své zisky brzy smazaly a přešly do ztrát. Investoři si začali vybírat silné čtvrteční zisky a připravovat se na prezidentské volby.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,25 procenta a byl kolem 13.198 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,1 procenta na 1426 bodů a index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,3 procenta na 3011 bodů.

Americká ekonomika vytvořila v říjnu 171.000 nových pracovních míst, více, než se předpokládalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech kvůli návratu lidí do kategorie pracovních sil ale stoupla na 7,9 procenta ze zářijových 7,8 procenta.

V reakci na údaje indexy začaly růstem o 0,3 až 0,4 procenta, pak ale trh přešel do záporných čísel. "Zpráva byla sama o sobě dobrá, avšak ne dost dobrá, zvláště s ohledem na včerejší prudké oživení," řekl agentuře Reuters Todd Schoenberger z newyorské firmy BlackBay Group. Ve čtvrtek díky příznivým dílčím údajům z trhu práce a růstu spotřebitelské důvěry hlavní indexy stouply o více než jedno procento, nejvíce od 13. září.

I přes dnešní pokles je index S&P 500 na cestě k nejlepšímu týdnu od týdnu do 16. září. Investoři jsou ale nyní nervózní z nejistoty před úterními prezidentskými volbami a jednáním o rozpočtu na konci roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK