Na seznam velkých bank přibyly BBVA a StanChart, tři vypadly

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. listopadu (ČTK) - Globální regulační orgán nově zahrnul do seznamu "systémově důležitých" světových bank španělskou BBVA a britskou Standard Chartered, vyřadil naopak německou Commerzbank, britskou Lloyds a francousko-belgickou Dexii. Výbor pro finanční stabilitu (FSB) uvedl, že skupině bank, které budou muset udržovat vyšší kapitálové rezervy než ostatní banky, dominují evropské finanční instituce.

FSB, který pracuje pro skupinu největších světových ekonomik G20, vydal první seznam systémově významných bank před rokem a nyní jej poprvé revidoval. Z 28 společností na seznamu je 16 evropských, a ty se na globálních bankovních aktivech podílejí zhruba polovinou. Dalších osm bank je z USA a čtyři z Asie. FSB bude seznam opět aktualizovat v listopadu příštího a následujícího roku.

Banky na seznamu těch, které jsou "příliš velké na to, aby padly", budou muset udržovat dodatečný kapitál nad všeobecně platným globálním požadavkem sedmi procent v poměru k aktivům. FSB ve čtvrtek poprvé určila, jak velkou přirážku má každá banka mít. Nejvyšší přirážku - 2,5 procenta - stanovil pro Citigroup, Deutsche Bank, HSBC a JPMorgan Chase & Co.

Žádná z bank na seznamu nebude muset udržovat přirážku 3,5 procenta, která by v podstatě znamenala vystavení zákazu dalšího zvětšování jejího rozsahu. Požadavek dodatečného kapitálu začne platit v lednu 2016.

Otázka, jak se vypořádat s velkými bankami, je jedním z hlavních úkolů, které vyvstaly po finanční krizi v roce 2008. Vlády tehdy v obavách z dominového efektu a nedozírných následků zachraňovaly všechny větší banky, což si vyžádalo obrovské výdaje, které některé země eurozóny jako Irsko srazily do dluhové krize.

FSB byl skupinou G20 pověřen vypracováním seznamu bank, které jsou vzhledem ke své velikosti a propojení s ostatními skutečně systémově významné. Tyto instituce budou muset vytvořit dodatečný kapitálový polštář, aby v případě další krize dokázaly absorbovat i velmi vysoké ztráty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK