Za týden půjde na trh 2,19 milionu lahví Svatomartinských vín

04.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. listopadu (ČTK) - Od příští neděle půjde na trh rekordních 2,193 milionu lahví Svatomartinských vín. Je to o zhruba 200.000 více něž loni. Značku letos získalo 380 vzorků od 122 vinařů a vinařských firem. Počet vzorků se mírně zvýšil, vinařských firem je zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Vinařský fond.

Tradičně nejvíce dodají vinaři odrůdy Müller Thurgau se 106 víny. Z bílých vín nabídku Svatomartinských doplní ještě 39 Muškátů moravských a 22 vín odrůdy Veltlínské červené rané.

Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům se 74 víny, zatímco u červených Svatovavřineckých mohou zájemci vybírat z 35. Modrý Portugal dominuje mezi červenými se 70 víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé s 21 víny. Cuvée neboli směs více odrůd bude zastoupena 13 víny.

Celkem se o udělení značky Svatomartinské ucházelo 431 vzorků, pouze 12 procent z nich v hodnocení neuspělo. "Za nízkým počtem vyřazených vzorků stojí příznivé léto a ty dva týdny času navíc na výrobu," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz. Podle něj také roste zkušenost vinařů s produkcí mladých vín. K hodnocení přihlašují vesměs jen velmi dobrá vína.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, určená ke konzumaci po několik měsíců. Jsou to vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat osobitý charakter. Mají nižší obsah alkoholu, jsou to spíše vína suchá. Degustátorská kontrola je prověřuje ve dvou termínech, koncem října a začátkem listopadu.

První otevírání lahví nového Svatomartinského se uskuteční na svátek svatého Martina 11. listopadu v 11:00 na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě. Hlavní akci plánuje Vinařský fond v centru Brna. Svatomartinská vína si získávají stále větší oblibu také v zahraničí, například na Slovensku, v Rakousku, Německu, nezřídka zamíří i do exotičtějších destinací.

Statistika Svatomartinských 2012: Název vína Počet vzorků Müller Thurgau 106 Muškát moravský 39 Veltlínské červené rané 22 Svatovavřinecké růžové 74 Modrý Portugal růžové 21 Svatovavřinecké 35 Modrý Portugal 70 Cuvée 13

Kategorie Počet vzorků Svatomartinské bílé 170 Svatomartinské růžové 99 Svatomartinské červené 111

Oblast Počet vzorků Čechy 10 Morava 370

Zdroj: Vinařský fond

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK