Der Spiegel:Německá rozvědka varuje kvůli Rusům před pomocí Kypru

04.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 4. listopadu (zpravodaj ČTK) - Německá rozvědka BND varuje před zvažovanou evropskou finanční pomocí Kypru. Podle tajné služby by z ní totiž hlavně profitovali bohatí Rusové, kteří do kyperských bank často ukrývají špinavé peníze. S odvoláním na tajnou zprávu BND to napsal v dnešním vydání německý časopis Der Spiegel.

Podle BND mají ruští občané na ostrově uloženo 26 miliard eur (657 miliard Kč), což je víc než roční hrubý domácí produkt Kypru. Tyto peníze by byly zajištěny, pokud by tamní banky dostaly pomoc z evropského záchranného balíku, varuje podle Spiegelu německá zahraniční služba. Podle ní Kypr navíc stále umožňuje praní špinavých peněz.

Podle magazínu Kypr sice formálně dodržuje všechny dohody o boji proti praní nelegálních prostředků, problém je ale s jejich prosazováním. Bohatým Rusům to navíc usnadňuje velkorysost tamních úřadů, které jim umožňují získávat kyperské občanství, a tím právo na pobyt v celé Evropské unii. Podle BND toho už využilo na 80 ruských oligarchů.

Kypr patří mezi takzvané daňové ráje. Jeho obliba vzrostla v 90. letech minulého století po rozpadu Sovětského svazu, kdy se množství firem sídlících na Kypru zečtyřnásobilo na více než 40.000 a nikdo se těchto podnikatelů neptal, odkud jejich peníze pocházejí, píše Der Spiegel. Bankovní sektor je podle něj pro ostrovní republiku klíčový; v některých dobách tvořily finanční služby 70 procent hospodářského produktu země.

Kypr se však v současnosti potýká s ekonomickými problémy a tamní vláda už dříve avizovala, že se patrně neobejde bez zahraniční finanční pomoci. Kyperská ekonomika je silně provázaná s Řeckem, které je už tři roky v hluboké krizi. Jednání Nikósie s mezinárodními věřiteli ale zatím provázejí spory o podmínky pomoci, zejména v otázkách týkajících se rekapitalizace bank a privatizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK