Sektor služeb v Číně v říjnu zrychlil růst

04.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. listopadu (ČTK) - Sektor služeb v Číně v říjnu zrychlil růst, a čerstvá statistika tak potvrdila, že druhá největší ekonomika světa opět postupně nabírá tempo. Ukázal to takzvaný index nákupních manažerů, který podle tamního statistického úřadu vzrostl na 55,5 bodu ze zářijových 53,7 bodu. Vyšší aktivita je znát hlavně ve stavebnictví a maloobchodě, ačkoliv u nových zakázek tempo růstu mírně polevilo.

Analytici tvrdí, že ke zvýšení aktivity přispívají stimulační opatření, která v minulých měsících prosazuje čínská vláda spolu s centrální bankou. Díky uvolněnější měnové politice mají firmy lepší přístup k úvěrům, naopak růst cen nemovitostí se podařilo zbrzdit.

"Obecně se dá říci, že podpůrná opatření vlády z poslední doby začínají přinášet ovoce," myslí si hlavní ekonom makléřské společnosti Huachuang Securities Chua Čung-wej. "Je to příznivá známka, která ukazuje, že nárůst investic podporuje poptávku po souvisejících službách," dodal.

Dílčí index pro sektor stavebních služeb vzrostl na 60,2 bodu ze zářijových 58 bodů. Nad 60 body se pak udržely indexy pro sektor maloobchodu, hotelů, ochrany životního prostředí a veřejných služeb. Dílčí index nových zakázek pro sektor služeb jako celek ale klesl na 51,6 z 51,8 bodu.

Pro růst aktivity je rozhodující hranice 50 bodů; pokud je index nad ní, znamená to růst aktivity. Pokud klesne pod ni, signalizuje to pokles. Celý sektor služeb tedy zůstává ve fázi růstu.

Čínská centrální banka před pár dny uvedla, že prioritou pro ni zůstává podpora ekonomiky, až na druhém místě se hodlá zabývat dalšími otázkami. Tím v podstatě potvrdila, že hospodářské oživení stále není dost silné na to, aby si ekonomika pomohla sama.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK