Japonské akcie klesly, trh je před volbami v USA opatrný

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Japonský akciový trh začal týden mírným poklesem. Investoři se přestali pouštět do větších rizik, protože před úterními americkými prezidentskými volbami převládá opatrnost. Pokles zmírnily rostoucí akcie vývozců, které posílil slabý kurz jenu vůči všeobecně sílícímu americkému dolaru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,5 procenta na 9007,44 bodu. V pátek se po vzestupu o více než jedno procento ocitl nejvýše za poslední týden.

Další vývoj na japonském trhu ovlivní podle analytiků pohyby jenu k dolaru po volbách v USA, jejichž výsledek je nepředvídatelný. Slabý jen dnes posílil akcie největší japonské automobilky Toyota o více než dvě procenta.

Na asijském devizovém trhu zůstal dolar na silné úrovni, kam jej zvedly příznivé páteční údaje z amerického trhu práce. Vůči jenu byl poblíž dvouměsíčního maxima a proti euru mírně pod svou nejvyšší úrovní za pět týdnů.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování byl proti pátečnímu závěru bez větší změny kolem 80,50 JPY, těsně pod pátečním maximem 80,68 JPY. Vůči euru americká měna zůstala na 1,2930 dolaru po pátečním maximu 12816 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK