Čtvrtletní zisk Toyoty přes propad v Číně trojnásobně vzrostl

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. listopadu (ČTK) - Zisk největší japonské automobilky Toyota ve druhém čtvrtletí finančního roku vzrostl i přes propad prodeje v Číně na více než trojnásobek úrovně před rokem. Firma také v dnešní zprávě zvýšila odhad zisku na celý rok, který končí v březnu. Výhled odbytu vozů kvůli krizi v Evropě a problémům v Číně sice mírně snížila, je však na cestě dobýt zpět první příčku na světě.

Čistý zisk Toyoty dosáhl od července do září 257,9 miliardy jenů (63,1 miliardy Kč) ve srovnání s 80,4 miliardy JPY o rok dříve. Celoroční odhad zisku automobilka posílila o 20 miliard na 780 miliard jenů proti výsledku 283,5 miliardy jenů v předešlém roce, kdy její produkci poškodilo zemětřesení v Japonsku a záplavy v Thajsku.

Tržby společnosti stouply o 18 procent na 5,4 bilionu jenů, z toho v USA, které jsou jejím největším trhem, vzrostly o 16 procent. Odbyt vozů Toyoty v Číně se ale v září a říjnu propadl na téměř polovinu v důsledku napětí mezi Pekingem a Tokiem kvůli sporu o ostrovy ve Východočínském moři, který v Číně vedl k širokému bojkotu japonské produkce.

Toyota svůj celoroční odhad světového odbytu snížila o 50.000 na 8,75 milionu, zejména kvůli poklesu odbytu v Evropě a výpadku v Číně. Severní Amerika ale vykáže vyšší odbyt, než firma původně čekala.

Toyota za první tři čtvrtletí kalendářního roku prodala 7,4 milionu vozů. Měla by tak za rok 2012 znovu získat pozici největšího světového prodejce vozů, kterou loni ztratila kvůli masovému svolávání vozů do servisů a důsledkům přírodních pohrom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK