ČSÚ: Tržby v maloobchodě v září klesly o 3,3 procenta

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Tržby tuzemských obchodníků v září výrazně klesly. Bez sezonního očistění byly meziročně nižší o 3,3 procenta, když v srpnu klesly o 0,8 procenta. Pokles částečně ovlivnil o dva dny nižší počet pracovních dní než loni. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Po očištění o sezonní vlivy se tržby v maloobchodě včetně prodeje a oprav motorových vozidel v září reálně meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,2 procenta.

Nižší počet pracovních dní ovlivnil pokles prodeje sortimentů citlivě reagujících na meziročně rozdílný počet pracovních dní, tedy motorových vozidel a oprav, nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Naopak na prodej potravin neměl různý počet pracovních dní podstatný vliv.

Největší vliv na celkový pokles měl podle ČSÚ prodej potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách. Tržby klesly rovněž ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost, s počítačovým a komunikačním zařízením a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Zájem spotřebitelů podporovaný akčními slevami se naopak soustředil na nákup oděvů a obuvi. Přetrvával i zájem o nákupy přes internet či prostřednictvím zásilkové služby a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

Za letošní 3. čtvrtletí se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu snížily reálně meziročně o 1,3 procenta, v tom v motoristickém segmentu o 2,8 procenta a v samotném maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK