Fitch zvýšila ratingy Turecka do investiční kategorie

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Istanbul 5. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zvýšila úvěrová hodnocení Turecka o jeden až dva stupně do investiční kategorie. Ocenila tím zemi za zdravou ekonomiku, příznivý výhled růstu a snižování dluhu.

Rating dlouhodobých devizových dluhů Turecka Fitch zlepšila o jeden stupeň na BBB- z dosavadních BB+. Rating závazků v domácí měně se zvýšil o dva stupně na BBB. Výhledy obou ratingů jsou stabilní, to znamená, že Fitch jejich změnu v dohledné době nečeká.

Agentura poukázala na mírnou a klesající zátěž veřejného dluhu, zdravý bankovní systém, příznivé střednědobé vyhlídky růstu a relativně bohatou a diverzifikovanou ekonomiku. Fitch předpovídá, že turecká ekonomika se po přehřátí v loňském roce vrátí k dlouhodobě udržitelnému růstovému tempu. Zemi se podařilo mezitím snížit vysokou inflaci a deficit běžného účtu, což jsou hlavní příznaky nebezpečného přehřátí.

Pro letošní rok čeká Fitch růst turecké ekonomiky o tři procenta, příští rok by se mělo tempo zrychlit na 3,8 procenta a roce 2014 na 4,4 procenta. "Schopnost dosáhnout navrácení ekonomiky do rovnováhy bez recese v situaci, kdy obchod podává silný výkon a nezaměstnanost je na 11letém minimu, ukazuje na zvýšenou přizpůsobivost a odolnost ekonomiky," uvedla Fitch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK