Škoda Power zmodernizuje turbíny ve finské jaderné elektrárně

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 5. listopadu (ČTK) - Škoda Power ze skupiny Doosan zmodernizuje za stovky milionů korun čtyři parní turbíny ve finské jaderné elektrárně Loviisa, 100 kilometrů východně od Helsinek. Její uvedení do provozu je plánováno v letech 2014 až 2017, uvedly dnes plzeňské strojírny v tiskové zprávě.

Celkový instalovaný výkonu turbín je téměř 1000 megawattů. Podle podniku půjde o první modernizaci vysokotlakých dílů turbín původního výrobce Turboatom Charkov. Škodovka dodá novou průtočnou část, která zvýší výkon téměř o šest megawattů pro každou z nich. Kromě toho modernizace prodlouží životnost původních turbín. "Výměna vysokotlakového dílu bude provedena do původního základu turbosoustrojí," uvedla firma. Podle jejího vyjádření zúročil tento kontrakt v zahraniční zkušenosti Škody Power s modernizací turbín v českých a slovenských jaderných elektrárnách.

Jaderný zdroj Loviisa má dva ruské reaktory typu VVER 440. Do provozu byly uvedené v letech 1977 a 1980. Každý ze dvou bloků má výkon 488 MW. Zabezpečovací systém je od firem Westinghouse a Siemens.

Škoda Power je výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především strojoven parních turbín. V portfoliu má turbíny od pěti do 1250 MW. Podnik v prosinci 2009 koupila za 11,5 miliardy Kč jihokorejská skupina Doosan. Škoda Power s ročními tržbami nad osm miliard korun zaměstnává přes 1100 lidí a trvale posiluje postavení v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK