IDC: Prodej tabletů ve třetím čtvrtletí stoupl téměř o polovinu

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Framingham 5. listopadu (ČTK) - Celosvětový prodej počítačových tabletů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o polovinu na 27,8 milionu přístrojů. Uvedla to dnes výzkumná společnost IDC. Jedničkou na trhu zůstala s velkým náskokem americká firma Apple. V tempu růstu prodeje však výrazně zaostala za jihokorejským konkurentem Samsung Electronics.

Apple zvýšil prodej tabletů o 26 procent na 14 milionů kusů, zatímco prodej Samsungu stoupl o 325 procent na 5,1 milionu kusů. Podíl Samsungu na trhu tak stoupl na 18,4 procenta z 6,5 procenta před rokem. Podíl Applu naopak klesl na 50,4 procenta z téměř 60 procent.

"Po velmi silném druhém čtvrtletí růst Applu zpomalil," uvedl analytik IDC Tom Mainelli. Za tímto zpomalením podle IDC do značné míry stálo čekání na menší a levnější verzi tabletu iPad.

"Samsung využil příležitosti. Tato společnost nabízí širokou škálu tabletů s různými velikostmi obrazovek," upozornila IDC. "Konkurenti zvyšují tlak na Apple," dodala. Poukázala tak na příchod nové platformy tabletů založené na operačním systému Windows 8 americké společnosti Microsoft.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK