Aktivita ve službách v říjnu v USA polevila, růst však udržela

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Aktivita v rozsáhlém americkém sektoru služeb v říjnu polevila, dosavadní růst si ale zachovala. Ukázal to index nákupních manažerů, který sestavuje Institut řízení dodávek (ISM). Hodnota indexu za říjen klesla na 54,2 bodu ze zářijových 55,1 bodu. Slabší byl zejména objem nových zakázek, zatímco zaměstnanost se zlepšila.

Rozhodující pro vymezení růstu a poklesu aktivity je hranice 50 bodů. Pokud je index nad ní, znamená to, že aktivita se zvyšuje. Jestliže klesne pod 50 bodů, znamená to útlum.

Výsledek za říjen mírně zaostal za odhady analytiků. Ti s poklesem indexu počítali, v anketě agentury Reuters ale v průměru čekali, že index klesne pouze na 54,5 bodu.

Dílčí index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj aktivity, klesl na 54,8 z předchozích 57,7 bodu. Naopak index zaměstnanosti vzrostl na 54,9 ze zářijových 51,1 bodu.

Sektor služeb má v USA naprosto zásadní vliv, na tvorbě hrubého domácího produktu se podílí mnohem více než jiná odvětví. Služby si letos vedou i mnohem lépe než průmysl, který přes léto oslaboval. I tak ale tempo růstu aktivity ve službách v říjnu poprvé od června polevilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK