Průmyslník Gallois radí Francii, aby podpořila růst snížením daní

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 5. listopadu (ČTK) - Francouzský průmyslník Louis Gallois předal vládě v Paříži seznam opatření, která mají podpořit konkurenceschopnost země. Gallois, který dříve působil jako ředitel evropského výrobce letecké techniky EADS, doporučuje šokovou terapii. Ta zahrnuje snížení daní a uvolnění pravidel na trhu práce. Podobné požadavky vznesl také Mezinárodní měnový fond (MMF).

Gallois doporučuje, aby vláda snížila celkový objem daně ze mzdy až o 30 miliard eur (asi 757 miliard Kč), a to v průběhu méně než dvou let. Výpadek má kompenzovat škrty veřejných výdajů a mimořádnou spotřební daní. Gallois navrhuje, aby o 20 miliard eur klesla daň, kterou platí zaměstnavatelé, a o deset miliard pak daň, která jde k tíži zaměstnanců. V ideálním případě to má vláda zavést do jednoho roku.

Gallois vládě radí, jak se starat o investice a jak zlepšit výkonnost ekonomiky. Zprávu, kterou dnes Gallois předložil, si vláda sama zadala, už před jejím zveřejněním se ale objevily informace, že kabinet bude navržená doporučení patrně bagatelizovat. Zpráva má 74 stran a obsahuje 22 kroků, s jejichž pomocí by se měla ekonomika postavit na nohy.

Doporučení, která bývalý šéf EADS navrhuje, mají zastavit propad francouzského průmyslu. Jeho vinou je v útlumu exportní aktivita a ubývá i pracovních míst.

Součástí návrhů je také doporučení, aby Francie zavedla obdobu amerického zákona o malých firmách. Díky tomu by se mělo zjednodušit zakládání nových podniků. Počítá se také s daňovými změnami, které by umožnily, že by fondy životního pojištění mohly investovat do akcií.

Zvýšit konkurenční schopnost Francii ve výroční zprávě o stavu a vyhlídkách její ekonomiky doporučuje také Mezinárodní měnový fond. Paříž by podle něj měla urychleně přistoupit k zásadním reformám, aby přes vyšší konkurenceschopnost zlepšila vyhlídky.

MMF uvedl, že prezident François Hollande si na finančních trzích získal respekt proklamacemi, že příští rok sníží deficit na tři procenta HDP ze 4,5 procenta, což je předpoklad na letošní rok. Úsporná opatření ve Francii a jinde v Evropě ale podle měnového fondu omezují růst, takže je o to důležitější zavést opatření na podporu ekonomické stability a na tvorbu nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK