Analytici: Rozpočtové výdajové škrty zhorší vývoj ekonomiky

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Seškrtání výdajů státního rozpočtu na příští rok o 41 miliard Kč zhorší podle analytiků oslovených ČTK vývoj české ekonomiky. Nový návrh rozpočtu, jehož projednání dnes vláda odložila na středu, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun, schodek zachovává na 100 miliardách Kč.

"Škrtání výdajů zejména investičních v době recese, pokud není ohroženo financování státu, bohužel zvyšuje šanci na prohloubení recese," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Také analytik Patria Finance David Marek míní, že škrty v investicích nadělají z krátkodobého pohledu v ekonomice podstatně více škod než původně navrhované zvýšení sazeb DPH. Rozpočtová opatření připravená pro příští rok nejsou podle něj nejšťastnějším řešením.

Nový rozpočet snížil očekávané příjmy nad rámec dopadu zamýšleného balíčku, připomněl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Nový rozpočet se tak podle něj bude zdát mnoha lidem "zbytečně krutý". "Skoro to vypadá jako trest, že když neprošly balíčky, budeme šetřit ostošest, ačkoli nás politici ještě před pár dny přesvědčovali, že víc šetřit nejde," poznamenal.

Pikora se nicméně obává, že je rozpočet i tak stále nadhodnocen. Ekonomika prý neporoste tak rychle, jak se domnívá ministerstvo financí. Upozornil na to, že ČNB má daleko pesimističtější prognózu než MF. "Obávám se proto, že se během příštího roku dočkáme revize růstu HDP. Stejně jako letos se tak ukáže, že některé příjmy státního rozpočtu na tom budou podstatně hůře. Nebyl bych proto překvapen, kdybychom se ke konci roku 2013 dozvěděli, že deficit 100 miliard Kč byl jen přáním politiků, a nikoli realitou," podotkl.

Vláda musí nový rozpočet předložit poslancům do 23. listopadu. Nový návrh zohledňuje nové odhady vývoje ekonomiky a zároveň nepočítá s dopady daňového balíčku, jehož schválení ve sněmovně není jisté. Balíček mimo jiné předpokládá zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent, což odmítá vedle opozice několik poslanců ODS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK