Analytici věští Americe lepší časy, ať už volby vyhraje kdokoli

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika má před sebou lepší časy bez ohledu na to, zda v prezidentských volbách v úterý uspěje současný demokratický prezident Barack Obama, nebo jeho vyzyvatel, republikán Mitt Romney. Tvrdí to analytici, podle nichž jsou rozhodující ekonomické faktory a další ekonomické souvislosti. Spojené státy podle expertů čekají alespoň čtyři roky poměrně svižného růstu.

"Máme vytvořeny podmínky pro mnohem výraznější hospodářské oživení," řekl hlavní ekonom společnosti Moody's Analytics Mark Zandi, jehož na svém webu citovala agentura Bloomberg. Zandi se domnívá, že letos a příští rok vykáže ekonomika růst asi o dvě procenta. V dalších dvou letech už počítá s růstem kolem čtyř procent.

Romney tvrdí, že Obamova politika zavede Spojené státy v nejlepším případě na cestu velmi slabého hospodářského růstu, který potrvá řadu let. Obama zase říká, že pokud ve volbách zvítězí Romney, vzniknou podmínky pro další hlubokou recesi. Podle analytiků se ale oba politici mýlí.

Ať už volby vyhraje kdokoli, ekonomika je už teď na cestě k oživení a v příštích čtyřech letech se bude tempo jejího růstu zrychlovat. Síly, které až dosud ekonomice bránily v silnějším růstu, začnou totiž působit opačně a naopak růst podpoří. Vidět je to například ze statistiky o vývoji spotřebitelských výdajů, které jsou na vzestupu a které jsou pro ekonomiku zásadní.

Za zmínku stojí i fakt, že Američané od finanční krize v roce 2008 začali šetřit, zadlužení domácností se tak za poslední čtyři roky snížilo na hodnoty, kde bylo naposledy v roce 2003. Na vzestupu jsou naopak ceny nemovitostí, které z maxima v roce 2006 spadly o více než 30 procent. Víc teď také půjčují banky, které od roku 2009 zvýšily akciový kapitál o více než 300 miliard dolarů (asi 5,9 bilionu Kč).

Pokud se ale má optimistický scénář naplnit, nesmí příští vláda dělat chyby. Ekonom Zandi a profesor Yaleovy univerzity Ray Fair říkají, že bude hodně záležet na tom, jak si příští prezident poradí s vysokým rozpočtovým deficitem. Ten za minulý fiskální rok činil 1,1 bilionu dolarů (asi 21,7 bilionu Kč). Klíčové bude, zda vláda zabrání rozpočtovému provizoriu, pro něž se vžil termín fiskální útes.

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) už varoval, že americká ekonomika spadne do nové recese, pokud dojde na fiskální útes. Ten znamená, že pokud vláda nezvýší strop pro zadlužení, nastoupí od ledna automatické výdajové škrty a zvyšování daní. Tato opatření by osekala rozpočet o více než 600 miliard dolarů (zhruba 11,8 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK