Akcie v USA mírně klesají, trh čeká na prezidentské volby

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden mírným poklesem a za slabší obchodní aktivity, než je dlouhodobý průměr. Obchodníci čekají na prezidentské volby, které se budou konat v úterý a v nichž se utká současný prezident Barack Obama s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Podle výsledku voleb se investoři rozhodnou, která odvětví mají nejlepší předpoklady k růstu.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.072 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles asi o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,1 procenta na 1412 bodů, avšak index Nasdaq Composite 0,1 procenta přidával a byl na 2985 bodech.

"Před volbami si všichni dávají pauzu a zvažují, jaké dopady bude mít výsledek voleb na fiskální útes," řekl hlavní analytik investiční společnosti Wells Capital Management Jim Paulsen. Fiskální útes je termín, který se vžil pro automatické výdajové škrty a zvyšování daní, což hrozí v případě, že politici nezvýší strop pro zadlužení.

Trh nijak zvlášť nereagoval na statistiku, která ukázala, že v říjnu mírně polevil růst aktivity v rozsáhlém sektoru služeb. Výrazně vzhůru se vydaly například akcie společnosti Transocean, která poskytuje servis pro těžební společnosti. Firma zveřejnila solidní hospodářské výsledky, a její akcie tak přidávaly asi pět procent na 48,70 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK