Akcie v Japonsku oslabily, silný kurz jenu uškodil vývozcům

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabovaly a jejich hlavní index se vrátil pod hranici 9000 bodů. Akciím uškodil silnější kurz japonského jenu, který snižuje zisky vývozcům, vliv ale měla i nervozita před prezidentskými volbami ve Spojených státech. Na devizových trzích dál oslabovalo euro, převážně kvůli vývoji v Řecku.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 32,29 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,36 procenta na hodnotě 8975,15 bodu. Širší index Topix klesl o 0,41 procenta na 744,88 bodu.

Ve Spojených státech se dnes konají prezidentské volby, v nichž jsou šance obou kandidátů prakticky vyrovnané. Podle toho, zda obhájí úřad nynější demokratický prezident Barack Obama, anebo zvítězí jeho vyzyvatel, republikán Mitt Romney, se bude odvíjet i výkonnost akcií v jednotlivých sektorech.

Na devizových trzích oslabovalo euro, jemuž nejvíce škodí vývoj v Řecku. To má před sebou náročný týden, kdy se bude hlasovat o zásadních návrzích. Ve středu je to program nových úspor až za 13,5 miliardy eur (asi 340,7 miliardy Kč), v neděli pak rozpočet na příští rok. Výsledek hlasování bude rozhodující pro další setrvání Řecka v eurozóně.

"Všichni jsou nervózní kvůli nejistotě ohledně toho, co se může zítra (ve středu) stát," poznamenal analytik finančního ústavu Sumitomo Mitsui Banking Satoši Okagawa. Odkazoval tak na hlasování, jimž se bude ve středu zabývat řecký parlament. V Bruselu nicméně panuje optimismus a očekává se, že pomoc Řecku bude obnovena.

Euro k dolaru odepsalo 0,1 procenta na 1,2788 USD, a zůstává tak blízko dvouměsíčního minima 1,2767 USD, na němž se ocitlo předchozí den. Dolar k jenu klesl o 0,3 procenta na 80,03 JPY, australský dolar k americkému však 0,6 procenta přidal a dostal se na 1,0428 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK