Akcie v USA v pondělí smazaly ztráty a mírně zpevnily

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabovaly, nakonec ale všechny ztráty smazaly a připsaly si nepatrné zisky. Obchodování do značné míry ovlivňovala nervozita před dnešní volnou prezidenta, což se projevilo v nižším objemu obchodů. Na devizových trzích oslabovalo euro, převážně kvůli Řecku.

Dow Jonesův index vzrostl o 19,28 bodu a den uzavřel vyšší o 0,15 procenta na 13.112,44 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,22 procenta na 1417,26 bodu. Nejlépe ze všech tří nejsledovanějších indexů dopadl Nasdaq Composite, který zpevnil o 0,59 procenta na 2999,66 bodu.

Ve Spojených státech se dnes konají prezidentské volby, v nichž jsou šance obou kandidátů prakticky vyrovnané. Podle toho, zda obhájí úřad nynější demokratický prezident Barack Obama, anebo zvítězí jeho vyzyvatel, republikán Mitt Romney, se bude odvíjet i výkonnost akcií v jednotlivých sektorech.

K růstu indexu Nasdaq přispěly hlavně akcie společnosti Apple, které zpevnily o 1,36 procenta na 584,62 USD. Výrazný zisk si připsaly akcie společnosti Transocean, která poskytuje servis těžebním společnostem. Díky solidním hospodářským výsledkům akcie zpevnily o 5,6 procenta a končily na 48,64 USD.

Na devizových trzích oslabovalo euro, jemuž nejvíce škodí vývoj v Řecku. To má před sebou náročný týden, kdy se bude hlasovat o zásadních návrzích. Ve středu je to program nových úspor až za 13,5 miliardy eur (asi 340,7 miliardy Kč), v neděli pak rozpočet na příští rok. Výsledek hlasování bude rozhodující pro další setrvání Řecka v eurozóně.

"Bez dalších peněz se ta země vrátí zpět na cestu ven z eurozóny," myslí si hlavní analytik společnosti Western Union Business Solutions Karl Schamotta. Konkrétnějších obrysů by pak nabyla i varianta, že Řecko nebude mít jinou možnost, než vyhlásit státní bankrot.

Euro k dolaru spadlo až na 1,2765 USD, což je nejnižší hodnota za poslední dva měsíce. Nakonec se kurz ustálil kolem 1,2791 USD, což byl denní pokles o 0,4 procenta. Slabší euro pomohlo dolaru vystoupit na dvouměsíční maximum ke koši hlavních světových měn. Takzvaný dolarový index vzrostl na 80,843 bodu.

Vzhůru se vydal i japonský jen, o který bývá větší zájem právě v dobách nejistoty. Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 80,28 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK