ČSÚ: Průmyslová výroba v září klesla o 7,1 procenta

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Českému průmyslu se nedaří. V září průmyslová výroba meziročně klesla o 7,1 procenta, přičemž v srpnu to bylo o 3,1 procenta. Na výsledku se projevila především nižší výroba motorových vozidel. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Letošní září mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmyslová produkce klesla o 2,4 procenta. Po očištění od sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o desetinu procenta.

K meziročnímu poklesu dále přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. Nejvýznamněji vzrostla výroba chemických látek, koksu, rafinovaných ropných produktů a elektrických zařízení.

Hodnota nových zakázek v září ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 4,1 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 7,4 procenta. "K meziročnímu poklesu nových zakázek celkem nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů," uvedl ČSÚ.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září meziročně klesly o dvě procenta.

jap mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK