Zahraniční obchod Česka byl v září v přebytku 31,6 miliardy Kč

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zahraniční obchod Česka skončil v září s přebytkem 31,6 miliardy korun. To je o 9,2 miliardy korun víc než ve stejném období loňského roku. Vývoz podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 0,6 procenta, zatímco dovoz o 3,3 procenta klesl. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

 

"Dovoz klesl poprvé od prosince 2009," uvedl úřad. Vývoz společností sídlících v České republice se podle ČSÚ snížil o 1,9 procenta a vývoz subjektů se sídlem mimo Českou republiku vzrostl o 9,1 procenta. Dovoz společností se sídlem v Česku klesl o 5,3 procenta, zatímco dovoz firem se sídlem mimo ČR vzrostl o 7,3 procenta.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u průmyslového spotřebního zboží o 3,2 miliardy, dále polotovarů a materiálů o 1,7 a dopravních prostředků o 1,4 miliardy Kč. Deficit se zmenšil u chemických výrobků o 1,6 miliardy Kč a u potravin a živých zvířat o 0,1 miliardy Kč. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu se surovinami o 2,3 miliardy Kč a nápoji a tabákem o 0,4 miliardy korun. Schodek obchodu s minerálními palivy se prohloubil o 1,9 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU dosáhla přebytku 62,6 miliardy Kč, což je meziročně o 4,6 miliardy Kč víc. Se státy mimo Unii vykázala obchodní bilance 31miliardový schodek, v meziročním srovnání je to o 4,6 miliardy Kč méně.

V lednu až září vzrostl vývoz o osm procent a dovoz o 3,3 procenta. Přebytek obchodní bilance dosáhl 237,8 miliardy Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 104,3 miliardy korun. Přebytek se zvýšil zejména u strojů a dopravních prostředků o 64,7 miliardy Kč a polotovarů a materiálů o bezmála 20 miliard Kč. Prohloubil se naopak schodek obchodu s chemickými výrobky o 4,8 miliardy Kč a minerálními palivy o 4,7 miliardy Kč.

kri vju

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK