Analytici:Za propadem průmyslu slábnoucí poptávka. Recese nekončí

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Zářijový prudký pokles průmyslové výroby má na svědomí hlavně nižší počet pracovních dnů a slábnoucí domácí i zahraniční poptávka, shodli se analytici oslovení ČTK. Výsledky průmyslu podle nich ukazují, že recese české ekonomiky nekončí. V září průmysl meziročně klesl o 7,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,4 procenta.

"Horší výsledek statistika pamatuje naposledy v říjnu 2009," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. K propadu výrazně přispěla skutečnost, že letošní září mělo o dva pracovní dny méně než stejný měsíc loňského roku. Nicméně ani po zohlednění kalendářního efektu není podle něj výsledek příznivý a ukazuje, že se průmysl ponořil do recese.

Zesilující útlum poptávky se na českém průmyslu začíná stále více projevovat, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Tentokrát to podle něj odnesly především automobilky, tedy dosavadní hlavní motor celého průmyslu, exportu a nakonec i HDP. Údaje o průmyslu naznačují, že už rok trvající recese ekonomiky ve třetím čtvrtletí zdaleka neskončila, dodal.

Tento měsíc se opět ukázala lehká zranitelnost ekonomiky zaměřené na výrobu automobilů, míní analytik Home Creditu Michal Kozub. Jejich produkce poklesla o 11,1 procenta a stala se tím největším záporným tahounem průmyslu v září a podepsala se i na slabém vývozu do zahraničí. Naopak růstových oblastí bylo podle něj jen minimum a lepší výsledek zajišťovaly jen výroba chemických látek a koksu.

Za celé třetí čtvrtletí poklesla průmyslová výroba meziročně o 1,3 procenta po odečtení kalendářních efektů, upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Průmysl poklesl i v mezikvartálním srovnání. To ukazuje na přetrvávající slabost ekonomiky, která se potýká se slabou domácí poptávkou a také s problémy v eurozóně, což je hlavní odbytiště pro české průmyslové výrobky.

"Tento rok očekáváme pokles průmyslové výroby o 0,2 procenta. Pro příští rok počítáme s mírným růstem o 0,7 procenta," odhadl Franče. V dnešních datech se podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové zrcadlí recese, která v Česku trvá a ještě nějaký pátek trvat bude. Nové zakázky totiž jasně ukazují, že průmyslová výroba bude pravděpodobně klesat i v dalších měsících, poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK