Akcie v USA zpevňují, pomohla jim statistika

09.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily obchodování mírným poklesem, který ale brzy smazaly a vydaly se vzhůru. Pomohla jim solidní statistika, která naznačuje, že ekonomika roste patrně rychleji, než se zdálo. Na trhu ale byla znát nervozita před vystoupením prezidenta Baracka Obamy. Spekuluje se mimo jiné o chystaném zvýšení daní z dividend.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.877 bodů, a vykazoval tak nárůst o 0,5 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o 0,8 procenta a nacházel se v blízkosti 1389 bodů, index Nasdaq Composite přidával 1,1 procenta na 2927 bodů.

Statistika ukázala, že se v září prudce zvýšily zásoby i prodej. Na pětileté maximum se dostala i spotřebitelská důvěra, což podle ekonomů svědčí o tom, že největší ekonomika světa roste rychleji, než se analytici domnívali.

Akcie ale v minulých dvou dnech prudce oslabily, technická korekce proto byla namístě. Část analytiků se domnívá, že trh má stále ještě prostor pro výrazné oslabení, zvlášť pokud se ve Washingtonu nezačne rýsovat dohoda, jak řešit takzvaný fiskální útes. Tedy hrozbu, že by automatické škrty a zvyšování daní mohly stáhnout do recese celou ekonomiku.

Prudce dolů se dnes vydaly akcie předního amerického prodejce slevových kuponů, společnosti Groupon. Firma ve výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí potvrdila, že roste pomaleji, než se předpokládalo. Nedokázala se přitom ani dostat ze ztráty. Akcie podniku tak dopoledne odepisovaly až 30 procent na 2,77 USD, ačkoliv loni na podzim, když vstupovaly na trh, se jedna akcie prodávala za více než 26 dolarů.

Od prezidentských voleb, v nichž byl v úřadu potvrzen Obama, akcie prudce klesly. Během dvou dnů po volbách si Dow Jonesův index odepsal 434 bodů, což byl nejhorší dvoudenní propad v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK