Růst čínského exportu v říjnu zrychlil

11.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. listopadu (ČTK) - Čínský export v říjnu meziročně stoupl o 11,6 procenta, tedy nejprudším tempem za pět měsíců. Obchodní přebytek Číny se díky tomu vyšplhal na téměř čtyřleté maximum 32 miliard dolarů (zhruba 640 miliard Kč). Vyplývá to ze zprávy čínského celního úřadu.

Údaje jsou podle agentury AP další známkou toho, že čínská ekonomika se začíná zotavovat z útlumu. Čínské ministerstvo obchodu nicméně varovalo, že čínské exportéry v příštích měsících čekají obtížné podmínky kvůli slabé světové poptávce a stoupajícím provozním nákladům.

"Situace v zahraničním obchodě bude v příštích několika měsících relativně neutěšená a v příštím roce nastane řada problémů," řekl ministr obchodu Čchen Te-ming. Upozornil, že exportéry by mohl negativně zasáhnout rovněž rostoucí protekcionismus v mezinárodním obchodě.

"Domnívám se, že za říjnovým oživením exportu stojí především zakázky pro vánoční sezonu," uvedl analytik Wang Chan z makléřské společnosti Industrial Securities. "Zůstal bych opatrný ohledně vyhlídek exportu, protože poptávka ve Spojených státech a Evropě se ještě plně nezotavila," dodal.

Čínský export do Spojených států stoupl téměř o deset procent. Vývoz do Evropy se naopak propadl o téměř šest procent kvůli negativním dopadům dluhové krize v eurozóně na poptávku.

Čínský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, teda nejpomalejším tempem od roku 2009. V celém letošním roce počítá čínská vláda s nárůstem o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK