Koruna v úvodu týdne stagnuje vůči euru i dolaru

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká měna na počátku týdne stagnuje k oběma hlavním světovým měnám. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna kolem 10:00 na pátečních zavíracích hodnotách 25,37 Kč/EUR a 19,97 Kč/USD.

Martin Prokop z Next Finance míní, že technické faktory naznačují posílení koruny, proti tomu ale působí nejistota kolem další finanční pomoci pro Řecko. "Po technickém posílení koruny by mělo přijít opět její oslabení dané nejistým vývojem v eurozóně," předpověděl dnešní vývoj kurzu.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka by plán české vlády uvolnit fiskální politiku měl skutečně ekonomice ulehčit, prozatím ho ale nepovažuje za důvod k reakci trhů především kvůli slabé pozici vlády a častým změnám na politické scéně. Namísto snižování poměru deficitu k HDP chce vláda v příštích třech letech tento poměr držet pod třemi procenty a zmírnit tím tlak na ekonomiku (respektive vláda hovoří o nastartování růstu)," dodal Vlk.

Také euro se vůči dolaru kolem 10:00 drželo těsně u páteční úrovně, a to na 1,2708 USD/EUR. "Na programu dál během dne nejsou žádná důležitá data. Sledovanou událostí bude schůzka ministrů financí eurozóny, kde se má jednat o penězích pro Řecko, ovšem podle posledních náznaků bude rozhodnutí pravděpodobně odloženo," shrnul Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK