ČTÚ v poledne spustil aukci kmitočtů pro mobilní sítě LTE

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Český telekomunikační úřad dnes v poledne spustil první ostré kolo aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Zájemci, kterými jsou T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services, budou dražit frekvence s vyvolávací cenou 7,4 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ČTÚ František Malina.

ČTÚ v aukci nabízí celkem 40 bloků kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. V nejdražším pásmu 800 MHz je přitom místo pouze pro tři uchazeče. V pásmu 1800 MHz pak je část frekvencí vyhrazená jen pro nového operátora. Získat je tak může jen PPF, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem.

Výsledky aukce by měl úřad oznámit 28. listopadu. Na základě výsledků pak budou moci operátoři žádat o konkrétní kmitočty. Ty by měl ČTÚ rozdělit 20. prosince.

Podle odborníků není jasné, zda se podaří prodat všechny frekvence. Sami operátoři své záměry nekomentují. ČTÚ odhaduje výnos z aukce v řádu jednotek miliard korun. Další stovky milionů pak vybere na ročních poplatcích. Frekvence, které neprodá, nabídne znovu v budoucnu.

Mobilní síť LTE umožní reálnou rychlost připojení k internetu kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětinásobek proti současné technologii 3G. ČTÚ si od aukce slibuje zejména rozšíření rychlého internetu i do odlehlejších oblastí, ale i zvýšení konkurence příchodem nové společnosti na trh. Držitelé kmitočtů budou muset zároveň otevřít své sítě pro tzv. virtuální operátory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK