OECD: Vyhlídky předních světových ekonomik zůstávají slabé

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. listopadu (ČTK) - Vyhlídky předních světových ekonomik zůstávají slabé navzdory rostoucím známkám hospodářské stabilizace ve Spojených státech a Číně. Vyplývá to podle agentury Reuters z pravidelné měsíční zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Souhrnný předstihový indikátor ekonomické aktivity pro všechny členské země OECD v září zůstal již třetí měsíc za sebou beze změny na 100,2 bodu. Index pro USA mírně stoupl, což podle OECD naznačuje stabilizaci největší světové ekonomiky.

Indexy pro Čínu a eurozónu zůstaly beze změny. Úroveň indexu pro eurozónu však podle OECD nadále ukazuje na slabé růstové vyhlídky. Mírný pokles vykázaly indexy pro Německo a Francii, což jsou klíčoví členové eurozóny. OECD nicméně upozornila na předběžné známky stabilizace italské ekonomiky.

Statistický úřad Eurostat tento týden zveřejní údaje o vývoji ekonomiky eurozóny ve třetím čtvrtletí. Podle agentury Reuters se předpokládá, že ekonomika eurozóny klesla stejně jako ve druhém čtvrtletí o 0,2 procenta, a vrátila se tak do recese.

Čína předpokládá, že letos dosáhne růstu ekonomiky o 7,5 procenta. Šéf vlivné Národní komise pro rozvoj a reformu Čang Pching o víkendu uvedl, že zpomalování tempa hospodářského růstu skončilo. Dodal, že čínská ekonomika by letos měla být schopna plánovaný růst dokonce překročit.

Americké ministerstvo obchodu minulý měsíc v prvním rychlém odhadu uvedlo, že ekonomika USA ve třetím čtvrtletí stoupla o dvě procenta. Její růst tak zrychlil z 1,3 procenta v předchozích třech měsících. Nedávná čísla o zahraničním obchodu navíc podle agentury Reuters naznačila, že ministerstvo údaj o tempu hospodářského růstu za třetí čtvrtletí opraví směrem vzhůru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK