V Dukovanech začne o víkendu letošní poslední odstávka bloku

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 12. listopadu (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany začne o nadcházejícím víkendu letošní poslední odstávka bloku. Zastaví se blok číslo čtyři, a to na 32 dní. Informace zveřejněné na webu společnosti ČEZ dnes ČTK potvrdil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Během plánované odstávky vymění energetici v reaktoru pětinu jaderného paliva za nové a provedou revize zařízení.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím se každý blok zastavuje jednou za rok, práce obvykle trvají přibližně měsíc. Dva bloky elektrárny byly odpojeny od sítě v první polovině tohoto roku, jeden z nich ale stál přes dva měsíce. Energetici v tomto bloku číslo dvě totiž prováděli výměnu zařízení, která umožnila zvýšení jeho výkonu. Třetí letošní dukovanská odstávka byla od konce září do konce října.

Elektrárna loni zvýšila dodávky elektřiny o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin (TWh). Byl to druhý nejlepší výkon v její téměř sedmadvacetileté historii. Nové maximum mají Dukovany v plánu vytvořit v tomto roce, kdy by měla výroba poprvé převýšit hranici 15 TWh. Dosavadní rekord Dukovan představuje 14,4 TWh proudu, je z roku 2008. Podle údajů na webových stránkách firmy ČEZ plynulo od začátku roku do dnešního dne z Dukovan do sítě 13,1 TWh elektrického proudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK