Ceny ropy kvůli napětí na Blízkém východě mírně rostou

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na páteční vzestup a s pomocí zvýšeného napětí na Blízkém východě mírně rostly. Jejich růst ale omezovaly obavy z vývoje v USA a slabé údaje z japonské ekonomiky.

Severomořská ropa Brent v 16:00 SEČ posílila o tři čtvrtě dolaru na 110,15 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 25 centů na 86,32 dolaru za barel. V pátek ceny ropy získaly více než jedno procento.

Napětí kolem občanské války v Sýrii se zvýšilo poté, co syrské vojenské letadlo dnes bombardovalo město Ras al-Ajn v těsné blízkosti turecké hranice. Izraelská armáda také druhým dnem reagovala palbou na zásah Golanských výšin ze syrské strany.

Ropu také podpořily údaje o růstu poptávky po ropě v Číně. Podkopávají je naopak obavy z toho, že američtí politici se nebudou schopni dohodnout na řešení situace, kdy ekonomice hrozí na počátku roku pád do recese kvůli aktivaci automatických výdajových škrtů a zvýšení daní.

Investory navíc zklamaly údaje z Japonska, podle nichž se jeho ekonomika ve třetím čtvrtletí snížila o 0,9 procenta. Údaje naznačují, že třetí největší ekonomika světa se vrací do recese.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 110,15 109,40 New York - Nymex WTI prosinec 86,32 86,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK