Euro díky Řecku a Číně mírně roste vůči dolaru

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. listopadu (ČTK) - Euro zahájilo nový týden mírným růstem vůči dolaru, když v předchozích čtyřech seancích klesalo a propadlo se nejníže za dva měsíce. Mezi investory vzrostl zájem o rizikovější investice, protože Řecko schválilo úsporný rozpočet na 2013 a statistika z Číny byla příznivá. Zisky jsou však nízké, protože obavy o další vývoj v Řecku úplně nevymizely.

Kolem 16:30 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,2718 USD, když v pátek se propadlo až na 1,2688 USD. K jenu však mírně oslabilo o 0,1 procenta na 100,97 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,1 procenta na 79,28 JPY.

Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že zpráva mezinárodních věřitelů o Řecku je pozitivní a Atény dodržely, co slíbily. Eurozóna však Řecku zřejmě zatím neschválí uvolnění další částky ze slíbené pomoci, protože stále není dohoda o udržitelnosti dluhu. Zejména jde o to, zda a případně kolik prostoru a času navíc by Řecko mělo dostat na to, aby plnilo dohodnuté závazky. Řecko potřebuje do 16. listopadu pět miliard eur na splacení dluhu.

Nejnovější statistika z Číny naznačila, že ekonomika oživuje z pomalejšího růstu. Čínský export v říjnu meziročně stoupl o 11,6 procenta, tedy nejprudším tempem za pět měsíců. Obchodní přebytek Číny se díky tomu vyšplhal na téměř čtyřleté maximum 32 miliard dolarů (zhruba 640 miliard Kč).

Trhy nyní budou čekat na nejnovější statistiku ze zemí eurozóny. Očekává se další zpomalení ekonomického růstu Německa a Francie se zřejmě propadla do recese.

Trhy téměř nereagovaly na statistiku z Japonska. Ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,9 procenta, tedy v souladu s očekáváním, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK