Pražská burza mírně oslabila, dolů ji táhly akcie KB a Telefóniky

12.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Pražská burza zahájila týden mírným poklesem. Hlavní index PX dnes odepsal 0,22 procenta na 977,64 bodu. Burzu dolů táhly hlavně akcie Komerční banky a mobilního operátora Telefóniky. Rostly naopak cenné papíry rakouské Erste Bank.

"Pražská burza zahájila 46. týden lehkým poklesem, který vcelku korespondoval s vývojem v zahraničí," uvedl Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky index PX ztrácel po celý den, hlavním důvodem byla ztráta práva na výplatu ze snížení vlastního kapitálu u Telefóniky ČR. Oslabení jejích akcií ale bylo nakonec menší než činí výplata na akcii. Akcie operátora spadly o 2,37 procenta na 371 korun.

Cenné papíry Komerční banky klesly o 1,11 procenta na 3743 korun. Lukáš Brodníček z Fio banky upozornil, že analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu titulu na 3200 Kč z 3500 Kč, doporučení ponechali na "underperform", tedy že kurz akcie svým vývojem zaostane za vývojem celého trhu.

Výrazné ztráty postihly také akcie tabákové firmy Philip Morris, oslabily 2,74 procenta na 10.601 korun. Podle Urbánka patrně stále reagovaly na dozvuky nepříznivě laděné zprávy s některými výsledky hospodaření, které zaostaly za očekáváními trhu.

Cena akcií sázkové společnosti Fortuna klesla o 1,05 procenta na 85,10 koruny. Firma dnes uvedla na trh novou číselnou hru s názvem Fofr. Jde o takzvanou rychlou hru se slosováním každých pět minut.

Dařilo se naopak akciím Erste Bank, které uzavřely se ziskem 1,17 procenta na 518,30 koruny.

Se ziskem více než procento na 103,90 koruny obchodování zakončily i akcie mediální společnosti CME. Podle Adamkoviče tak částečně korigovaly páteční propad po snížení ratingového výhledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK