Italská banka UniCredit se ve čtvrtletí vrátila k zisku

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. listopadu (ČTK) - Italská banka UniCredit, která působí i v České republice, se ve třetím čtvrtletí vrátila k zisku, který výrazně překonal i odhady analytiků. Bance pomohly vysoké zisky z obchodování a snížení nákladů. Čistý zisk činil 335 milionů eur (8,5 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 10,6 miliardy eur ve stejném období loni. UniCredit je největší bankou v Itálii podle majetku.

Banka musela také loni ve třetím čtvrtletí zaúčtovat vysoké odpisy spojené s předchozími akvizicemi. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali ve čtvrtletí zisk pouze 135 milionů eur.

Banka dala stranou na pokrytí případných ztrát z rizikových úvěrů 1,8 miliardy eur. Hrozba nesplácení úvěrů v Itálii roste, protože země je v hluboké recesi. Itálie se na příjmech banky podílí zhruba 40 procenty, silnou pozici má UniCredit rovněž v Německu, Rakousku, Polsku a Turecku.

Akcie banky za poslední rok klesly o 32 procent. O UniCredit se nyní v médiích spekuluje, že by se mohla spojit s domácím konkurentem Intesa Sanpaolo, což by posílilo obě banky v boji proti hrozbě zahraničního převzetí. Šéfové obou bank však spekulace popřeli. UniCredit a Intesa mají každá tržní kapitalizaci zhruba 19 miliard eur.

UniCredit se silně angažuje v zemích střední a východní Evropy. Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Svoji činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací dvou samostatně působících bankovních domů HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK