Řecký ministr varuje, že riziko bankrotu země je nyní velké

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Riziko, že Řecko zbankrotuje, je velmi vysoké. Řekl to dnes řecký ministr financí Jannis Sturnaras v Bruselu po setkání s kolegy z dalších zemí EU. Současně vyzval partnery k tomu, že je třeba vzít v úvahu určité "meze", které je jeho země schopna zvládnout.

"Chápu, že se vytváří tlak, aby Řecko zavedlo požadovaná opatření výměnou za pomoc. Avšak nyní je riziko nějaké nečekané události velmi velké," varoval. Řekové podle něj dělají, co mohou, aby rizikům odolali. "Avšak existují určité meze, které nemůžeme překonat," dodal podle agentury AFP.

Ministr se hlavně obává, že se věřitelé Řecka nebudou schopni dohodnout do 20. listopadu, kdy se koná příští zasedání ministrů financí eurozóny, o uvolnění doposud blokovaných miliard eur dalších půjček ze záchranného balíku pro Atény. Ty unie blokuje už několik měsíců a nyní hrozí, že bez těchto peněz by se Řekové mohli ocitnout bez peněz.

Čekalo se, až řecký parlament schválí nová úsporná opatření a také nový rozpočet na příští rok. To se už stalo a k dispozici je i zpráva takzvané Trojky, tedy zástupců EK, ECB a MMF, které na plnění podmínek pomoci ze strany Řecka dohlížejí. Tato zpráva je podle šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera pozitivní. Otázkou je ale dlouhodobá udržitelnost řeckých dluhů.

Pomoc zahrnuje více než 31 miliard eur, které jsou blokovány už od června, a také dalších pět miliard eur, které by měly být Aténám uvolněny ve třetím kvartálu letošního roku. Další 8,3 miliardy eur jsou pak plánovány na poslední čtvrtletí.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes podotkl, že je logické uvažovat o tom, zda neprovést převody těchto peněz simultánně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK