Rozpočtový deficit USA v říjnu vzrostl na 120 miliard dolarů

13.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. listopadu (ČTK) - Americká federální vláda zahájila nový fiskální rok výrazným zvýšením rozpočtového deficitu. Schodek v říjnu vzrostl na 120 miliard dolarů (2,4 bilionu Kč) z 98 miliard USD před rokem, oznámilo dnes ministerstvo financí USA.

Výsledek překonal odhady ekonomů, kteří podle agentury Reuters čekali schodek 114 miliard USD. Federální příjmy sice minulý měsíc vzrostly meziročně o 21 miliard na 184 miliard dolarů, výdaje však vystoupily o 42 miliard na 304 miliard USD.

V září skončil rozpočet mírným přebytkem, za celý fiskální rok 2012 však deficit dosáhl 1,09 bilionu dolarů. Byl tak o zhruba 200 miliard nižší než schodek z předešlého roku, který byl druhý nejvyšší v historii USA po deficitu 1,4 bilionu USD z roku 2009.

Znovuzvolený prezident Barack Obama udržoval po celé čtyři roky svého prvního funkčního období schodek nad do té doby nevídanou úrovní jednoho bilionu dolarů.

Američtí zákonodárci se budou snažit dosáhnout dohody na snižování neúnosně vysokých deficitů v příštích letech. Pokud se obě komory Kongresu a Bílým dům do konce roku nedohodnou, platí loňská provizorní dohoda, podle níž budou na počátku roku aktivovány automatické škrty výdajů a zvýšené daně. Ty by však z ekonomiky stáhly za rok více než 600 miliard dolarů, což by zřejmě Spojené státy srazilo do nové recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK