Koruna k euru dále klesla, je nejslabší od konce července

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne vůči euru dále oslabila a dostala se na nejslabší hodnotu od konce letošního července. Podle údajů serveru Patria Online byla kolem 10:00 k euru níže o čtyři haléře na 25,50 Kč/EUR a k dolaru stagnovala na úterním závěru 20,03 Kč/USD.

Hlavními důvody oslabení koruny jsou podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka negativní data z tuzemské ekonomiky z minulého týdne, extrémně nízké úrokové sazby České národní banky a obecně negativní sentiment na finančních trzích, který nepřeje rizikovým aktivům. I výhled na následující dny podle něj hovoří spíše pro další oslabení české měny.

"Hrozba devizových intervencí ze strany ČNB je v současnosti minimální, protože kurz koruny se v posledních týdnech vzdaluje od silných hodnot ze třetího čtvrtletí letošního roku," dodal Novák.

Euro vůči dolaru posílilo nad 1,273 USD/EUR. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka tlak na evropskou měnu snižuje oddálení hrozby řeckého bankrotu díky emisi krátkodobého dluhu. "Přestože není růst kurzu nijak rychlý, euro si vede relativně dobře, ve srovnání s poklesem akciových trhů v Evropě," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK