Inspektorát práce uložil demoliční firmě pokutu 1,7 mil.

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. listopadu (ČTK) - Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj uložil pokutu 1,7 milionu korun demoliční firmě s hlavní provozovnou v Brně za nelegální zaměstnávání devíti cizinců. ČTK to dnes řekla vedoucí právního odboru inspektorátu Dagmar Berková. Jméno pokutované firmy neuvedla, podle ní jsou hlavním předmětem její činnosti demolice a přípravné stavební práce. Je to jedna z nejvyšších pokut, kterou inspektorát letos uložil.

"Cizinci vykonávali nelegální práci formou švarcsystému, tedy vykonávali závislou práci s tím, že nejsou zaměstnanci, ale živnostníci. Tím obcházela kontrolovaná osoba i jednotliví cizinci povinnost mít při přijetí do zaměstnání a při výkonu práce platné pracovní povolení," uvedla Berková. Pokuty v řádu desítek tisíc korun uložil inspektorát i cizincům.

Inspektorát se aktuálně zabývá i brněnskou stavební firmou, která údajně donutila k nelegální práci 23 českých občanů. "Když požadovali písemné pracovní smlouvy, tak jim je firma nevydala pod pohrůžkou, že nedostanou zaplaceno za odvedenou práci. Takto postižené osoby se rozhodly jednat a podaly trestní oznámení," uvedla Berková.

Policie případ prošetřila a předala oblastnímu inspektorátu práce. Firmě, jejíž název Berková také nezveřejnila, hrozí pokuta až pět milionů korun.

Postihy za nelegální práci jsou od ledna přísnější. Člověku, který dělá načerno, hrozí pokuta až 100.000 korun. Firma, která takto pracovníky zaměstnává, může dostat sankci od 250.000 korun do deseti milionů. Podle ministerstva práce a sociálních věcí mají tyto sazby odstrašující účinek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK