Škoda Electric dodá do Maďarska trolejbusy za čtvrt miliardy Kč

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 14. listopadu (ČTK) - Plzeňská Škoda Electric dodá 13 nových velkokapacitních trolejbusů pro maďarské město Szeged. Hodnota kontraktu přesahuje 250 milionů korun. První trolejbus předá v květnu příštího roku, dodávky skončí v roce 2014. Většinu nákladů, 85 procent, uhradí místní dopravní podnik z fondů EU. ČTK to řekl Petr Kasenčák, vedoucí obchodního útvaru Škody Electric ze skupiny Škoda Transportation.

Maďarsko se v posledních pěti letech stalo pro skupinu Škoda významným trhem. Celková hodnota uzavřených kontraktů dosahuje téměř čtyř miliard korun. Škodovka, která má v Maďarsku dceřinou firmu Ganz Škoda, tam například uzavřela kontrakt na 31 tramvají do Miškolce za téměř dvě miliardy Kč. Nedávno uspěla s trolejbusy v Budapešti a Debrecínu a s dodávkami pro soupravy metra v Budapešti.

Škoda Electric vyrobí pro dopravní podnik v Szegedu 18 metrů dlouhá nízkopodlažní vozidla s využitím karosérií místního producenta Magyar Trolybusz. Vozy s klimatizací budou mít kapacitu 140 míst. Díky pomocnému bateriovému pohonu budou obsluhovat také předměstí, kde není trolejové vedení. "Prodloužená linka nově spojí centrum s lidnatým sídlištěm na okraji města. Na sedmikilometrovém úseku budou trolejbusy jezdit na bateriový pohon," řekl Kasenčák.

Škoda Electric s téměř 750 zaměstnanci, jeden z největších světových výrobců trolejbusů, plánuje letos utržit čtyři miliardy korun, o čtvrtinu více než loni. Nárůst zajistí zejména velká poptávka po trakčních motorech a elektrických pohonech vozidel, výroba trolejbusů má stagnovat na loňských zhruba 130 vozech. Export dosáhne téměř dvou třetin produkce. V letech 2013 a 2014 plánuje atakovat pětimiliardové tržby. Firma je trvale zisková v řádu stovek milionů korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK