Portugalská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,8 procenta

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 14. listopadu (ČTK) - Pokles portugalské ekonomiky ve třetím čtvrtletí mírně zpomalil. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o 0,8 procenta po poklesu o 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí. Domácí poptávka zůstává slabá vlivem úsporných opatření zavedených kvůli finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a růst vývozu se snižuje. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil portugalský statistický úřad INE.

Meziročně se však recese ekonomiky prohloubila na 3,4 procenta ze 3,2 procenta ve druhém čtvrtletí, napsala agentura Reuters. Portugalská ekonomika zaznamenala pokles již sedmé čtvrtletí za sebou.

Jediným světlým bodem ekonomiky země je v době krize vývoz. Podle statistiků však byl růst vývozu ve čtvrtletí slabší, než doposud.

Portugalsko zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století kvůli úsporným opatřením. Jejichž součástí je snížení počtu státních zaměstnanců a zvyšování daní, které mají dopad na domácí spotřebu. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta.

"Ve čtvrtletním srovnání byl pokles vyšší, než jsme čekali, zřejmě kvůli zpomalení vývozu spojeného se stávkami dělníků v přístavech a slabšímu vývozu do Španělska, které je naším hlavním partnerem," uvedla ekonomka Banco BPI Teresa Gil Pinheirová. Někteří analytici očekávají ve čtvrtém čtvrtletí prohloubení poklesu.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na půjčce 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK