Inflace v Polsku v říjnu klesla na 3,4 procenta

14.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace v Polsku se v říjnu podle očekávání snížila na 3,4 procenta ze zářijových 3,8 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř dva roky. Vyplývá to z dnešních údajů tamního statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta.

 

Údaje podle agentury Reuters potvrdily, že zpomalení hospodářského růstu zmírňuje cenové tlaky. Polská centrální banka minulý týden poprvé za tři roky snížila úroky, aby podpořila růst domácí ekonomiky. Banka navíc uvedla, že je připravena k dalšímu snižování úrokových sazeb, pokud bude pokračovat zpomalování hospodářského růstu a cenové tlaky budou omezené.

"Dnešní čísla jsou začátkem sestupného trendu u inflace. To nepochybně vytváří prostor pro další snižování sazeb," uvedl analytik Tomasz Kaczor ze společnosti BGK.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika však v letošním druhém čtvrtletí stoupla pouze o 2,4 procenta po růstu o 3,5 procenta v předchozích třech měsících. To naznačuje, že Polsko bylo zasaženo negativními důsledky dluhové krize v eurozóně, jež zahrnuje některé jeho klíčové obchodní partnery.

Centrální banka minulý týden snížila hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Guvernér banky Marek Belka uvedl, že další snížení úroků pravděpodobně nastane již příští měsíc.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK